İş akışı şemaları, belirli bir sürecin tamamlanmasıyla ilgili adımların görsel bir temsilini sağladıkları için işletmeler için değerli bir araçtır. İşletmeler, tüm süreci anlayarak iyileştirme alanlarını belirleyebilir ve maksimum verimlilik için operasyonlarını düzene sokabilir.
İş akışı şemaları genellikle bir amaç veya hedefle başlar. Bu hedef daha sonra, istenen sonuca ulaşmak için tamamlanması gereken bireysel adımları gösteren iş akış şemasının temelini oluşturur. Her adım, çizelgede bir kutu ile temsil edilir ve bunların tamamlanması gereken sırayı belirtmek için onları birbirine bağlayan oklar vardır. Ek olarak, kutular eldeki görevle ilgili notlar veya talimatlar içerebilir.
Bir iş akışı şeması oluştururken, basit ve kolay anlaşılır olması önemlidir. Bu, gereksiz karmaşıklıktan kaçınmak ve sürece dahil olan temel adımlara odaklanmak anlamına gelir. Ek olarak, grafiğin alakalı ve doğru kalmasını sağlamak için değişiklikler meydana geldikçe güncel tutulmalıdır.
İş akışı şemaları, işletmelerin süreci anlamalarına yardımcı olmanın yanı sıra performansı ölçmenin bir yolunu da sağlar. İşletmeler, her adımı tamamlamak için gereken süreyi takip ederek iyileştirme alanlarını belirleyebilir ve görevlerin zamanında tamamlanmasını sağlayabilir.
Genel olarak, iş akışı şemaları her büyüklükteki işletme için önemli bir araçtır. Bir süreçte yer alan adımların görsel bir temsilini sağlayarak, verimliliği ve üretkenliği artırmaya yardımcı olurlar.
Bir işi görselleştirebilmek çoğu kez, o işi daha iyi görebilmeniz daha iyi anlayabilmeniz anlamına gelir. İş akış şemaları tam da bu iş içindir. Karmaşık gibi görünen prosesleri, yazılımları daha net bir şekilde anlaşılır hale getirerek işi basitleştirir.
Bu nedenle de özellikle ISO 9001 ve IATF 16949 gibi kalite yönetim sistemlerinde kullanılması için standartlar içerisinde mutlaka akış şemaları geçer ve kullanılması tavsiye edilir.
Bu eğitimde diğer eğitimlerimizde de olduğu gibi iş akış şemalarının ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl kullanabileceğimizi sözü fazla uzatmadan örneklerle açık bir şekilde anlattık. İş hayatınız içerisinde çok işinize yarayacağını biliyoruz.
Bu eğitimde öğrenecekleriniz;
genel ve özet bilgi olarak yeterli. elinize emeğinize sağlık.
Anlaşılır, net anlatım ve iş akış şemasını hiç bilmeyen biri için çok faydalı olmuş, teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Belirli proses ve üretim süreçlerinde oluşabilecek aksaklıların önüne geçilmesi ve yeni personelin prosese alışma süreci için oluşturulmuş organizasyon - iş akış şeması zamandan tasarruf etmemizi ve odağımızı kaybetmememizi sağladı. Teşekkürler.