Bir şirketi iyi bir şirket yapan; en üstte genel müdürden başlayarak en alttaki vasıfsız işçiye kadar çalışanlarıdır.
Şirket olarak elinizdeki çalışanları kaybetmemek ve onlardan maksimum verim elde etmek için performansa dayalı bir yönetim sistemi kurmalısınız.
Performansa dayalı yönetim dediğimiz şey insanları ezmek, sonuna kadar çalıştırmak değil çalışan insanlarla, çalışmayan insanları aynı kefeye koymamak ve adil bir değerlendirme sistemi oluşturmak demektir.
Böyle bir sistemi oluşturmak kolay gibi görünmüyorsa da nasıl yapacağınızı bildiğinizde o kadar da zor değil.
Şirketlerin bir hedefi veya hedefleri vardır ve bu hedeflere ulaşabilmesi için etkin çalışanları bünyesinde barındırmalı diğerlerini ise daha etkin hale getirmeye çalışmalıdır.
İnsanları kazanmak önemlidir bu nedenle daha etkin hale getirmeye çalışmalıdır dedim ancak şirketin çabasına rağmen yine bir gelişme göstermiyorsa bu çalışanın da şirketinizde eğer etkin bir çalışma göstereceği bir yer yoksa bünyede tutmanın bir anlamı yoktur.
Çalışanın etkinliği önemlidir ve buna göre çalışanları değerlendirmek gerekli ama çalışanların etkinliğini veya eğitimimizin adında da geçen performansını nasıl ölçeceğiz?
İster üst yönetici olalım isterse alt, isterse de şirket organizasyonu içerisinde en alt düzeyde çalışan bir işçi olalım, her durumda alt kadromuzda çalışan arkadaşlarımızı ve birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızı ister istemez değerlendiririz. Hatta engelleyen olmadığı sürece üst kadromuzdakileri de değerlendiririz. Ama bu değerlendirme ne derece gerçekçi? Ne derece objektif?
Çalışanları değerlendirme esnasında hata yapmamıza yol açan bazı etkenler var.
Bunlardan ilki ilk izlenim etkisi.
Değerlendirdiğimiz kişiyi ilk gördüğümüzde edindiğimiz intibaa ve göze ilk çarpan özelliklerine göre değerlendirmektir. Örnek olarak bir kişiyi ilk gördüğümüzde yüzünde göze çarpan bir gülümseme varsa ve biz bu kişiyi sevimli bir kişi olarak zihnimize kodladıysak aradan aylar geçse de o kişiyi yine sevimli bir kişi olarak değerlendiririz. Aylar boyunca gösterdiği kötü veya iyi performansı göze almayız. Son 3 ayda çok iyi bir performans göstermiştir ama o kişiyi çok sevimli diye anarız. Son 6 ayda hiçbir şey başaramamıştır yine o kişiyi çok sevimli diye anarız.
Öğrenmek için hemen başlayın.
Aradığım bilgiyi tam olarak veriyor. ne bir fazla ne bir eksik. tavsiye ederim.
Performans değerlenlendirme ve değerlendirme sürecinin objektif incelenmesinin sağlanması açısından güzel bir eğitim olmuş, teşekkürler.
Evet çok güzel bir eğitimdi. Eğitim notları paylaşımı için de ayrıca teşekkür ederim.
Teşekkürler. Kısa ve öz bir anlatımla geçen iyi bir eğitimdi.
Faydalı içeriği ve açıklayıcı anlatımıyla çok beğendiğim bir eğitim oldu, Sorulara hızlı geri dönüşler için de ayrıca teşekkürler.